Двоструки аршини и политизација људске несреће

лицемерје и суровост запада

Земљотрес у Турској и Сирији 2023. 

Након разорног земљотреса који је погодио Турску и Сирију спасиоци настављају да извлаче преживеле испод рушевина. 

И као и увек у оваквим ситуацијама дешавају се чуда да су неки издржали сатима живи закопани под рушевинама. У турском граду Хатају спасена је двомесечна беба након 128 сати после првог земљотреса.

Како преноси РИА новости у месту Адјаману испод рушевина су извучени преживели шездестогодишњак и две жене од 55 и 70 година и након 127 сати. Десетогодишњи дечак је извучен након 114 сати проведених под рушевинама.Из сата у сат добијамо вести о новим, чудом преживелима, након готово недељу дана проведених под рушевинама.

Видео снимак можете видети и на ЈуТјубу и на РАМБЛ ПЛАТФОРМИ:

На снимку видимо огромну пукотину насталу након снажног померања тла која досеже до 30 метара у дубину и око 200 метара у ширину што говори о јачини и величини ове несреће. 

Док су сви западни и прозападни медији усмерени на Турску и санирању последица земљотреса, у сенци ове несреће пролази исто тако погођена суседна земља Сирија. 

Разлог за то су санкције које је САД увела Сирији и свим земљама које помажу на било који начин ову земљу па и ако се ради о хуманитарној помоћи. 

Покренута је акција на светском нивоу за хитно укидања ових санкција а позив Западу је упутила  и Марија Захарова оцењујући ове санкције нехуманим и монструозним : 

"То је нешто монструозно, то прелази границе представе о нашим основним универзалним људским вредностима - не неких посебних традиција и идеологија, већ онога што нас чини људима"

Поред малобројног помињања у западним медијима да се земљотрес десио поред Турске и у Сирији Запад и даље чврсто брани уведене санкције и не жели да их укине чак и у оваквој катастрофи веких размера. 

Ограничавајуће мере које су тренутно на снази против Сирије онемогућавају многе земље да шаљу неопходну како материјалну тако и људску помоћ. Ако се у обзир узме дугогодишње разарање земље још од 2011.године ратом и санкцијама, као и вирусом није потребно наглашавати колико је неопходна помоћ сиријском народу. Процењује се да је преко 5 милиона сиријаца без домова након земљотреса, а сувисло је наглашавати да су сиријци и без земљотреса били лишени основних средстава за живот и тешко одржавали здравствене и санитарне структуре. 

Као и обично у оваквим ситуацијама прва помоћ Турској и Сирији је стигла из Русије. Руски војни авиони су одмах упућени на место несреће а руска војска је поставила велике пољске болнице за пружање помоћи настрадалима. 

Поред Русије помоћ Сирији је стигла и из суседних пријатељксих земаља. Из Палестине анонимни донатор је послао око 28.000 долара сиријском народу.  

Катар је изјавио да ће сав износ од Светског купа усмерити Турској и Сирији за помоћ настрадалима.  

Саудијска Арабија је прикупила преко 53 милона долара помоћи и упутила највећи транспортни авион на свету који ће превести хуманитарну помоћ која се осим материјалних средстава састоји у инструментима, возилима и људству стручном и посебно обученом за те намере. 

Волонтери из Пакистана такође су се укључили у дистрибуцији ћебади и хране настрадалима у Сирији. 

Из наше земље стручне екипе  Специјалистичког тима за ванредне ситуације са опремом за спасавање из рушевина ангажоване су на подручју Турске и Сирије. 

Упркос западним санкцијама екипе из Србије и Мађарске су се ујединиле и стигле са неопходном помоћи на подручје Сирије. 

Председник Сирије са супругом посетио је прихватне центре за настрадале који су постављењи  у верским објектима како џамијама тако и у грчким православним црквама у Алепу. 

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага изјавио је да је тој земљи неопходна свака врста помоћи а пре свега медицинска опрема, лекови и храна. Последице земљотраса су огромне и није довољна само помоћ која је пристигла из сусједних арапских земаља. 

С тим у вези је издато и хитно обавештење из Сиријске амбасаде у Београду за Србију и све суседне земље да је уамбасади организована акција прикупљања донација и помоћи: 

Позивамо све људе добре воље и који су у могућности да пруже неку врсту помоћи било новчану или материјалну за санирање последица земљотреса у Турској и Сирији да се обрате њиховим амбасадама за органозовање и слање помоћи на одредишта. 

Прва помоћ из Европске Уније Сирији стигла је у суботу из Италије која је послала два војна авиона у Бејрут одакле ће санитарна опрема бити пребачена у Дамаск. Питамо се зашто је Италија чекала тако дуго да би упутила помоћ и Сирији када су први сати након земљотреса драгоцени за спашавање унесрећених ? И где су остале дмократске земље из Европе? Питања за сада остају без одговора. 

Привремена скупштина народа достојног Србије послала је писмо саосећања са настрадалим Сиријским народом погођеним трагедијом. У писму се наглашава  да Србски народ дубоко саучествује у болу породица и пријатеља настрадалих људи пријатељског народа Сирије са жаљењем што  није у могућности да учествује финансијски ни материјално у пружању подршке с обзиром да иако “де јуре” легална и суверена власт народа у Србији није остварила још увек “де факто”  народни суверенитет. 

Трагедија у Тусркој и Сирији још једном је показала лице и наличје Запада који пред људском трагедијом примењује двосруке аршине претендујући да се остатак света повинује њиховим селективним и политизовним законима. 

Често се помиње ових дана у јавности да је изазивање земљотреса потпомогнуто људском руком, иако изгледа немогуће управљати природом. Тако је градоначелник Анкаре Ибрахим Гокцек изјавио да је могуће да је Турска циљано “погођена земљотресима проузрокованим од стране човека” настављајући да није први пута да земљотреси изазвани људском руком погоде Турску. Само 6 сати пре земљотреса на турској телевизији се дискутовало о медијском нападу на Турску, на турског предеседника, на инсценирано паљење Курана у Финској, о томе зашто су повучени многобројни западни амбасадори из Турске недељу дана пре земљотреса и о сличним темама које не могу да буду скрајнуте у читавој широј слици догађаја. 

Многобројна су питања за сада без одговора са надом да ћемо једнога дана имати можда јасне одговоре око овог догађаја. 

За сада нам остаје да се запитамо о људској хуманости илити не-хуманости и докле смо далеко отишли у не-поштовању и не-очувању живота и међусобној помоћи. 

Ми људи много можемо да научимо из овог видеа где видимо пса и мачку нераздвојне у чврстом, пријатељском загрљају који је трајао сатима након што су извучени живи из рушевина земљотреса.

Leave a Reply

Your email address will not be published.