Шта желим свом народу, желим и народу Србије

У посети амбасадору Мохамаду Набхану

Пријатељски билатерални односи Србије и Палестине трају више од 30 година. Са сигурношћу се може рећи да је Њ.Е. Мохамед Набхан, амбасадор Државе Палестине у Београду, једна од ретхих особа која је предано радила на учвршивању пријатељских односа између два народа. 

Видео снимак можете видети и на ЈуТјубу и на РАМБЛ ПЛАТФОРМИ:

Представници Привремене Скупштине народа достојног Србије су посетили амбасадора Набхана, коме престаје професионална активност, и том приликом изразили велико поштовање Србског народа према његовом раду и делу

Шта желим свом народу желим и народу Србије

Том приликом је Њ.Е. Мохамаду Набхану уручена захвалница коју је у име читавог слобдарског Србског народа уручила председница Привремене Скупштине народа достојног Србије г.ђа Оливера Илић.

Делегација Привремене Скупштине народа достојног Србије. Председница Оливера Илић и посланик Ирена Пековић

Након званичног дела наши представници су се задржали у краћем пријатељском разговору.

Амбасадор Набхан је у Београду више од 15 година. Подсећајући се својих почетака , напоменуо је да му није било тешко када је почео да ради у Београду јер је наишао на отвореност људи који су са њим разговарали без предрасуда. „Временом сам схватио да наша два народа имају много тога заједничког, иако живе на различитим континентима.

Обе нације су биле подвргнуте истребљивању и нападима и биле су мете других у појединим фазама своје историје. Оба народа су малобројна, али су веома активни и са веома успешним појединцима“, истакао је он.

Њ.Е. Мохамед Набхан је један од ретких амбасадора који савршено говори српски. Признао је да му није било тешко да то научи јер, како каже, не можете да разумете суштину менталитета ако не можете да говорите језиком једног народа. „Када сам дошао овде, прво сам почео да учим језик и историју српског народа ... Хтео сам да разумем како Срби мисле.“

Свети Сава мозаик

Посета делегације Србског народа је била 27. јануара на дан Светог Саве.
Осврћући се на историју односа Србије и Палестине, подсетио је да је Св. Сава у његовој земљи провео три године, где су га третирали као кнеза и духовника.

Он је истакао и да је по њему назван најстарији манастир у Палестини – Манастир Света лавра Светог Саве или Мар Саба, што значи Свети Сава.

најстарији манастир у Палестини – Манастир Света лавра Светог Саве или Мар Саба

У разговору се није могла избећи тренутна ситуација у његовој земљи, где његови сународници страдају од Израелских бомби, а повод је што је у УН изгласан захтев да Међународни суд правде донесе мишљење о правним последицама Израелске окупације Палестинских територија у агресији која се одиграла 1967.год.

УН и Међународни суд правде - Израел Палестина

Ту је амбасадор повукао паралелу између његовог народа и Србског народа на Косову и Метохији, где се по истој методологији дешава страшни злочин, односно где се на окупираним територијама обе земље спроводи терор и протеривање становништва са њихових вековних огњишта.

Амбасадор Набхан је истакао да садашњи либерални концепт живљења , је свет где људе одваја од саме његове суштине,а то је да човек мора имати идеју, поготово идеју о слободи. Јер само у слободи човек може да гради своју породицу и дом.
Његова идеја се није променила од студентских дана када је схватио да неће имати где да формира своју породицу, ако не буде имао слободу, и када је одлучио да се прикључи борби за слободу Палестинског народа. Исту идеју има и сада јер сматра да су сви људи једнаки и само у слободи могу остварити свој просперитет.

Либерални концепт намеће људима да имају комфор и скупе ствари, али заправо најважније је да има идеју о слободи и да то мора сваки човек да осети својим бићем. Јер само тада када осети своју слободу, онда ће осетити и потребу других народа да имају своју слободу, и тако се формира међународна, људска солидарност, - нагласио је амбасадор Набхан.

На завршетку посете председница г.ђа Илић је нагласила да се нада да ће се још сусретати са амбасадором Набханом иако му престаје пословно ангажовање, јер имају исте идеје и тежње за слободом свог и свих народа. 

Амбасадор Набхан је констатовао да воли Србију као и своју домовину Палестину, и да ће се често долазити у Србију, јер што жели својој домовини жели и народу Србије.

Leave a Reply

Your email address will not be published.