РАЗОБЛИЧАВАЊЕ ЛАЖИ - EURO FAKE 2 (наставак интервјуа)

Бруно: 

Видите имао сам прилику пре неколико недеља да слободно разговарам са најпознатијим новинаром у Русији Владимиром Соловјевим и било је то по први пут. И ја сам му се захвалио. 

Амбасадор: 

Да видео сам. Емитовано је у исто време на руској и на италијанској телевизији.

Видео снимак можете видети на РАМБЛ ПЛАТФОРМИ ОВДЕ:

РАЗОБЛИЧАВАЊЕ ЛАЖИ - EURO FAKE 2

Бруно: 

У једном моменту када сам рекао: Соловјев где желите да стигнете? И он је рекао... 

Покажите карту на којој се види Транснистрија. 

И он је рекао да је циљ Русије да стигне, видите овде онај наранџасти део, до Транснистрије да се узме тај део Русије Херсон, тај део где сада украјинци изводе контранапад, да узму Одесу и да се сједине са Транснистријом која је једна мала зона уз Молдавију и филоруска је. 

И ја сам му рекао: Ма ви сте луди, хоћете да одузмете море Украјини. То је циљ, да се одузме море Украјини, да се угуши, да се убије, је ли ка томе тежите стварно амбасадоре? То неће никад бити дозвољено од стране запада, не може бити...

Амбасадор: 

Са пуним поштовањем то што је рекао наш новинар Соловјев, то је његово виђење. Ја, према мојим акредитивима које потписује Председник приликом слања амбасадора у другу државу, одражавам мишљење председника Руске Федерације. Ми имамо команданта, главнокомандујећег а то је је председник Руске Федерације који одређује циљеве за војску Руске Федерације, бави се другим кључним питањима, тако да је скривено значење вашег питања: Докле желите да стигнете у Украјини? Како се то на руском каже, питање је на које није могуће одговорити.

Бруно: 

Дакле, према вашем мишљењу Председник Руске Федерације који све зна, и све може докле намерава да стигне у Украјини? Где жели да се заустави? Да би дошло до прекида ватре, где жели да се заустави?

Амбасадор: 

Што се тиче прекида ватре и мировних преговора вашој пажњи скрећем Путиново излагање од 30-ог септембра где је речено: 

"Ми смо за прекид непријатељстава и спремни смо да седнемо сви за сто да преговарамо."  

Мање више то је рекао 30-ог септембра. 

Неколико дана након тога Председник Зеленски је издао декрет на основу одлуке националног Савета сигурности који каже да Украјина неће водити преговоре са Председником Путином. 

Очигледно та треба да сачекамо да дође до промене мишљења председника Украјине или да дође до промене председника Украјине.

Бруно: 

Оно што сте покушали да урадите када сте му пуцали у главу у ноћи 24-ог фебруара. 

Извините, имајте стрпљења. 

Замислимо да сте у Вашој кући, Ви сте суверена држава независна призната од УН-а са добро одређеним границама. Дође ваш сусед, нећемо улазити у разлог и ко је у праву, уђе у вашу кућу и узме део земље, велики део земље колико хоће, не смо Донбас ма узме још две регије, две, три, четири колико је желео и ја, тј, говоримо о Вашој кући, Ви бисте требали да седнете за сто са неким ко је ушао у Вашу кућу и узео оно што је желео јасно је да сам ја или Ви на месту Зеленског рекао бих: Моменат један, вратите се одаке сте дошли онда ћемо сести за сто и коначно да решимо ствари у Донбасу и можда оне на Криму ако седнемо за сто, али не можемо сести за сто кад сте ви дошли у моји кућу да узмете део моје земље са оружјем и десетине хиљада мртвих... имајте стрпљења.

Амбасадор: 

Колико могу да схватим, ви сте против мировних преговора?

Бруно: 

Не, ја сам за мировне преговоре, али да је то можда моја кућа не бих прихватио да имам стране трупе у мојој кући пре него седнемо. Ви добро знате, војно дипломатска историја нас учи да моћници желе да узму што је више могуће земље пре него седну за мировни сто и Зеленски не може прихватити да започне преговоре са Русима у кући, не само у Донбасу него и у другим зонама Украјине. То је немогуће, не постоји у историји светске дипломатије, не само данашње него и вековне. Не седа се кад имате непријатеља у кући, Амбасадоре ма хајте, дакле... било би корисно да ви направите, макар и под притиском украјинске контраофанзиве, да направите корак назад и онда ће се појавити медијатори. Папа ништа друго не ради осим што проповеда мир, али треба да постоје и услови. Папа је рекао: Ко је нападнут има право да се брани.

Амбасадор: 

Ако могу да запазим; 

Ви сте поменули причу о врло важном руском историчару који је говорио: "Историја није учитељица него је чувар, ничему не учи него само кажњава за ненаучене лекције."

Ја знам да је историја учитељица живота. 

Сви оружани конфликти се завршавају са мировним споразумима и уверен сам да ће се завршити и овај конфликт са мировним споразумом. Али пре или касније ови преговори ће се започети и ако бисмо следили вашу логику ова перспектива би се наставила преко хоризонта и то би проузроковало још хиљаде мртвих и са једне и с друге стране.

Бруно: 

Амбасадоре, амбасадоре Русија се херојски одбранила најпре од Наполеона а онда и од Хитлера, одбранила је своју земљу и успела је да победи јер су они напали вашу земљу. Сада сте ви напали другу земљу и та земља жели да уради оно што сте ви урадили у ваше време; то јест да победи јер не желе странца у кући. Желео бих да Вам поставим последње питање о гасу. 

Како мислите да регулишете Северни ток, трзајући? Настављајући да нам шаљете на кашичицу или не? Северни ток наставља да функционише регуларно или не?
Зато што у једном моменту Запад ће постати аутономан, кад се то деси, истина је да имате одличне клијенте на Истоку, али све у свему, прекинути у потпуности односе са Европом, не знам колико то свима одговара?

Амбасадор: 

Ја не знам који је проблем са руским гасом. 

Ми већ 50 година стабилно смо испоручивали гас Европи исто тако и Италији без икаквог проблема. 

Прошле године испоручили смо 30 милијарди кубних метара. Говоримо о 40 % од укупног увоза природног гаса у Италију и били смо спремни да наставимо да га испоручујемо. 

Европска Унија је одлучила да се ослободи што пре је могуће од енергетске зависности од Русије. 

Није то био наш избор него ваш!

Бруно: 

Не, било је погрешно зависисти само од једног добављача, било да је то Русија или неко други, то је била грешка коју је Италија направила да зависи 40% само од једне земље.

Амбасадор: 

Али хоћу да кажем са западом, оставимо сад Италију, чини ми се да са...

Бруно: 

Како можемо да оставимо Италију по страни. Ја живим и радим овде дуго година. Волим много ову земљу. Кад смо већ код тога амбасадоре ви живите овде већ 9 година, амбасадор сте 9 година. Да ли сте могли икад да сањате да ћете се наћи у тако трагичној и апсурдној ситуацији?

Амбасадор: 

Ситуација, сигурно није весела, сагласан сам у потпуности. Италијанска влада која се формира је већ седма влада током мог боравка овде као амбасадор.

Бруно: 

Наравно, ви у Русији имте сигурно већу стабилност владе.

Амбасадор: 

Да, ваша нестабилност је помало знак ваше стабилности. 

Враћајући се на оно што сте рекли. Говорили сте о Северном току. Видите спекулисање о томе да је Русија саботирала свој сопствени гасовод. Ја разумем да под утицајем русофобичне пропаганде особе могу имати чудне визије о Русима и о руском руководству. Али гарантујем вам да немамо идиоте у руководству. Саботирати гасоводе!

Бруно: 

Мислите да би идиоти били американци, да ли су још већи идиоти американци или немци или ко је имао интереса да дигне у ваздух гасовод? Амбасадоре! Ми хоћемо гаранције, док немамо доказе нико не може да оптужи Русију. Морам рећи да са тим инцидентом као прошли пут са одржавањем, ви нас уцењујете, дам не дам, дам не дам. Добро надамо се да ће га сада поправити и да ће све добро напредовати. Амбасадоре!

Амбасадор: 

Не, дам не дам! Било је мало трзавица. Али сада вам долази преко Тарвиза. То је било питање које се односи на Аустрију.

Бруно: 

Опремили смо се и ми! 

Амбасадоре ја вам се много захваљујем и надам се да ћете остати што дуже у Италији да доживимо заједно боља времена.

Хвала. 


Крај интервјуа. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.