РАЗОБЛИЧАВАЊЕ ЛАЖИ - EURO FAKE 1

На италијанској ТВ РАИ 1 у гледаној емисији Порта а порта емитован је уживо интервју са руским амбасадором у Италији господином Сергејем Разовом 06.октобра 2022. године. 

Сутрадан су италијански медији осванули са бомбастичним насловима:

Разов у Портра а Порта:"Зеленски не жели да преговара". Али Веспа га замрзава. 

У ствари Бруно Веспа је врло сугестивно и са конфузним идејама водио разговор
и уосталом просудите сами након гледања видеа ко је кога "замрзнуо". 

Да не би трпео оптужбе за саучесништво са непријатељем, на Русију се гледа као на апсолутно зло, водитељ Бруно Веспа је више волео да на сваки одговор руског амбасадора Сергеја Разова одговори тако што је непристојно просуђивао ставове које је дипломата мирно подржавао, супротстављајуц́и се сваком логичном аргументу амбасадора на шта је додао и своју непристојност према госту одговарајуц́и бахато на сваку реч, разбијајуц́и његово резоновање.

Видео снимак можете видети на РАМБЛ ПЛАТФОРМИ ОВДЕ:

РАЗОБЛИЧАВАЊЕ ЛАЖИ - EURO FAKE 1

Ево како је текао интервју: 

Бруно: 

Добро вече публици "Порта а Порта" (Врата у врата). Добро вече Сергеју Разову, руском амбасадору у Реоублици Италији. Хвала што сте прихватили позив за овај ексклузивни интервју у студију Порта а порта. 

Амбасадоре, данас ваш министар, министар спољних послова Русије, Лавров рекао је:"Русија неће учествовати у ескалацији нуклеарне реторике, само запад има потребу за тим". 

Онда све претње ових дана, возови са нуклеарним наоружањем, претње нуклерним пробама на граници са Украјином, то су све шале, глупости, измишљотине?

Амбасадор:

Ја сам сагласан са мојим министром не само зато што је мој министар него што то одговара чињеницама. Ми немамо намеру да учествујемо у тој ескалацији. Подсетићу шта је речено у Русији ових дана. Председник Путин је изјавио у свом говору од 30.септембра што се тиче припајања Република, двеју регија Руској Федерацији: "Ми ћемо бранити нашу територију са свим расположивим средствима и снагама на располагању", и подсетио је да имамо различите врсте наоружања. 

Све остало су спекулисања наших западних партнера и мас медија. 

Нема никакве претње нити уцене, ја то не видим. Ја могу само да кажем да ми имамо војну доктрину, имамо доктрину нуклеарног одвраћања коју је потписао Председник пре две године и у њој се јасно назначава у којој ситуацији, под којим условима је могуће употребити нуклеарно оружје са наше стране. 

Једна од тих условљености је у случају агресије на Руску Федерацију са употребом конвенционалног оружја ми можемо користити нуклеарно оружје уколико постоји директна претња опстанку наше државе.

Бруно:

Моменат амбасадоре, само један моменат...

Амбасадор:

Све остало су речи у ветар.

Бруно:

Разумео сам али извините. Ви сте окупирали неке зоне Украјине. Поред Донбаса, спорно подручје већ дуго времена, окупирали сте још две регије које немају никакве везе. Узели сте их и окупирали и сами сте одлучили да је то руска територија. Онда ако Украјинци иду да бране своју територију то значи да они представљају претњу Русији и пошто су претња Русији, Русија може да одговори са свим оружјем које има на располагању укључујући и нуклеарно. Значи да постоји нуклеарна претња?

Амбасадор:

Ваше питање је тако добро да се плашим да га покварим мојим одговором. Али сам пинуђен да то урадим. Са наше стране није било никакве анексије украјинских територија. Ми то зовемо присаједињење и у овој причи постоје два лица, два аспекта. 

Један је правни аспетк и други је политички:

Што се тиче правног аспекта према карти Уједињених нација успостављен је принцип самоопредељења народа. Народи који су живели и живе на овим територијама, говоримо о 8,9 милина људи, на најдемократскији начин изражавања сопствене воље, гласали су на референдуму. 

Познати су вам резултати референдума, 90-95 посто народа се изјаснило за присаједињење. 

А онда је ту и политички аспект. Шта се десило током 8 година на овим територијама. Хиљаде лица је умрло у Донбасу. То је народ који се напатио и био дуго стрпљив. 

Предесник Зеленски је пре неколико година изјавио: "Ако неко воли Русију, жели да говори руски, за добробит своје деце нека оде." И народ је одлучио, отишли су у Русију заједно са територијма на којима се налази од пре 100 година, вековима.

Бруно:

Уједињене нације нису признале ову анексију. Шта значи самоопредељење? Ако сутра у Италији Умбрија одлучи да иде, може да оде? Емилија Ромања, одлучи да иде, самоопредељење народа Умбрије и они одлазе. 

Ма,шалимо ли се? То је територија суверене земље, једне суверене земље, која је била суверена чак и кад је Стаљин заједно са Бјелорусијом признао као суверену државу како би имао два гласа више на Генералној скупштини Уједињених нација где су суверене државе. 

Значи ви сте јој дали суверенитет. И сада узимате две државе у Донбасу које су одувек биле спорне. Онда сте се проширили на још две регије и сада кажете да је то територија Русије и ако украјинци пробају да их врате ви ћете их напасти атомском бомбом. 

Амбасадоре имајте стрпљења, извините али не функционише тако! То је велики ризик. Шта је то требало Путину, да ли схватате. Ја не верујем, ја сам оптимиста. Ја не мислим да ћете икад доћи до тога да употребите нуклеарно оружје. Јер поред тога што ће уништити све што може да уништи последице су и за Русију, за руске војнике у Украјини и за самог Путина би биле огромне разарајуће последице. Никоме се не исплати, амбасадоре! 

И ви као стари, искусан и дипломата од ауторитета то знате боље од мене.

Амбасадор:

Немојте никад рећи да сте оптимиста, иначе могу помислити да не знате да читате! 

Враћам се на ваше питање: Узећу за пример Косово. Противно резлуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 Косово се одвојило од Србије. Већина држава признале су суверенитет ове нове формације укључујући и Италију. Никакав референдум, никаквог изражавање воље народа није било по том питању.

Навешћу још један пример.

Бруно:

Зауставите се на Косову. Знате ко је установио самоопредељење народа на Косову? Тито! Маршал Тито. У Уставу из 1974. је написана могућност одцепљења Косова. Тако да не можете да упоређујете, јер ни један Устав не предвиђа одцепљење Донбаса. Није предвиђено. Не може се извести! Имајте стрпљења! 

То су потпуно различите ствари. Осим тога тамо је био геноцид, рецимо да не може да се пореди са жртвама Донбаса. Хиљаде, хиљаде, хиљаде деце је било примљено у болнице због тровања хемијским оружјем. И Милошевић је завршио како је завршио. Ја не бих волио да Путин заврши на исти начин амбасадоре. Тако да, зауставимо се на време.

Амбасадор:

Према проценама Уједињених нација знате ли колико особа је у Донбасу умрло у протеклих осам година на истоку и југоистоку Украјине? Шеснаест хиљада особа укључујући жене и децу. 

Ако вам се не свиђа пример Косова могу да наведем друге примере. Године 1990/1991. Словенија и Хрватска су направиле референдум по питању изласка из Југославије и Светска заједница их је признала. И постале су признате чланице Европске уније и НАТО-а. 

Још један пример: У периоду распада Совјетског савеза многе и већина република бившег Совјетског савеза спровеле су референдуме по питању изласка из Совјестког савеза и направиле су га упркос томе што се спровео референдум читаве популације Совјетског савеза са питањем да ли желите да задржите Совјетски савез или не? 

Апсолутна већина народа се изјаснила да жели да задржи Совјетски савез. И упркос томе су одржани референдуми и постале су независне државе. Тако да постоје многи историјски преседани.

Бруно:

Али то је било што се тиче Словеније и што се десило 1991. то је био плод распада две империје, оне веће Совјетске и оне мање Југословенске где су се различите етничке целине раздвојиле. Немају везе. У Украјини није било референдума. 

Украјина је била... Путин је рекао погрешили су у прошлости али је то суверена држава, независна, добила је суверенитет и политичку независност још у Совјетском режиму. Тако да не стоји та прича. И Светска заједница није признала ваше освојене територије ни у Донбасу и још мање друге... Затим, извините амбасадоре ми смо се видели овде недељу дана пре почетка рата и ви сте као и сви ваши од Путина на доле говорили:„Да ли сте луди никад нећемо то учинити, а онда се десило“! 

Али рецимо, како се може помирити жеља да се иде ослободити, „под наводницима“ народ Донбаса са чињеницом да сте напали Кијев? Ви сте желели да урадите исто оно што сте урадили у Бјелорусији да замените демократски режим постављајући режим који се допада Москви. Напад на Кијев амбасадоре како то објашњавате? 

Нисте се ограничили на Донбас. Да сте само направили инвазију на Донбас, и то је нелегално према светском праву, па да кажемо, у реду тамо је било доста мртвих. Иако ми имамо податак од 14,000 не 16,000 од тога су 4,000 цивили, 5,000 украјински борци и остатак руска милиција. 

У сваком случају и поред свега како се мири чињеница да сте бранећи Донбас напали Кијев?

Амбасадор:

Нису ми баш најјаснији ваши аргументи у односу на оно што смо урадили у Белорусији. За почетак: у фебруару када је започела Специјална војна операција Председник Путин се обратио, како се сећате, на телевизији где је изнео мотиве наших акција додајући да се радило о тешкој одлуци. 

Сва геополитичка уметност, бићете са тим сагласни, састоји се не у избору између добра и зла него у избору мањег зла. На почетку Специјалне војне операције, дакле почетак ове операције у том случају је било мање зло. 

Када је народ на источном и југоисточном делу Украјине био подвргнут санкцијама кијевског режима, економски ембарго, енергетски, водоводни; није им била достављана вода у овим регијама. Да ли ви знате да су били масовни напади са жељом да се униште ови сепаратисти. 

И сад се враћам на наш разговор. У тим регијама живе не хиљаде особа већ по статистичким подацима 8,9 милиона људи. Говоримо о приближно 15% народа Украјине. И можда је ово прилика да се чује глас воље овог народа који се изјаснио и који је рекао да не може више да трпи све то. 

Осам година су провели у подрумима. Деца нису могла да виде светлост дана очекујући бомбардовања и тако даље, не могу сада да причам о свим страхотама.

Бруно:

И то је разлог да се направе пустош и све што је Русија урадила у Бучи, Ирпину, све ово што видимо дан за даном. Амбасадоре, Њујорк тимес је објавио прислушкивања разговора, ми смо их објавили на оригиналном језику, која су направљена првих месеци рата и то су разговори које смо објавили на руском како би биле избегнуте манипулације у којима су војници говорили: ”Рекли су нам да је ово само вежба а нашли смо се у рату”! 

Други су опет говорили:”Шта треба да радимо са заробљеницима? Рекли су нам да их убијемо јер немамо шта да им дамо да једу!” То су стварно страшне ствари које смо мислили да нећемо више видети. И то све је део Специјалне војне операције која је покренута да се сачувају људи у Донбасу који су у опасности? Ви сте се трагично раширили амбасадоре, на жалост.

Амбасадор:

То што сте сада рекли је довољан разлог да заштитимо милионе наших сународника, који су са руског говорног подручја јер су наши сународници по култури, језику, традицији, историјски су наше особе. 

Што се тиче појединачних случајева који се објављују у западним мас медијима не желим да коментаришем. Често не помињем појединачне случајеве али се објављују такве ствари да нормална особа може их читати и слушати само по некој судској казни или у стању наркозе. 

Сем тога много од тога што се пише по мас медијима, чак и италијанским, на жаласт је део свега тога, и упрао због моје функције свакога дана листам главне италијанске новине и назвати их FAKE NEWS - то је најблаже што се може рећи за оно што се често објављује.

Наставак у другом делу: 

Leave a Reply

Your email address will not be published.