Масформирање или Информирање

Контрола ума: Масовни медији плус изолација створили су највећи догађај масовног формирања у историји!

Ако кренемо од саме речи информација у чијој основи лежи реч форма , формирати, обликовати, уобличавати, лако нам је замислити шта заправо представља информациони систем и која је његова моћ на обликовање, формирање свести људи. 

Или ако то преведемо на компјутерски језик и форматирање хард диска (илити тврдог диска) долазимо до повезнице са изразом (ин)форматирање људског ума. 

Без индивидуалности, данашњи људи деле иста уверења, изоловани једни од других и одвојени од самих себе, велики број људи, можемо рећи, се утапа у масе усамљених појединаца а што их ствара идеалним метама за манипулацију. 

Сведоци смо највећем догађају „масформаирања“ у историји света у којем су учествовале готово све земље света.

Лажне дневне вести

Проф. Матиас Десмет, у својој књизи Психологија тоталитаризма каже: „Грађани су сви изоловани у својим домовима. Сви деле исте наративе, сви деле иста веровања, сви деле исте митове, јер се ти митови, наративи, веровања, дистрибуирају путем масовних медија... А модерне масе, ове усамљене масе, су много, много рањивије на пропаганду и индоктринацију него древне масе само зато што су у изолованој држави људи мање отпорни на инфузију идеја споља.

Мас медија су одиграли круцијалну улогу у увођењу једноумља, јединствене мисли и све ово може да постоји само захваљујући њима.

Програмирање, контрола ума, цензура, фактчекери, дезинформације само су неки од инструмената контроле правих вести и коректног преношења догађаја и друштвених појава. 

Поред досадашње цензуре и контроле информација Европска комисија од 2023. пооштрава мере против лажних вести и најављује нови Кодекс понашања за дезинформације што наравно имплицира ново ограничење слободног протока идеја, мишљења и чињеница које су у супротности са онима које су утврдиле "власти". 

Пројекту су се прикључиле велике технолошке компаније као што су Мета, Гугл, Твитер, ТикТок и Мајкрософт – а појављују се и експоненти цивилног друштва, тзв. Фактчекери као носиоци ограничења онога што се дефинише као „лажне вести“ – “fake-news” а посебно се боре против дезинформација на мрежама.
Формирана је и пеманентна оперативна група са задатком да надгледа резултате новог Кодекса понашања. 

Овде треба додати најновију промену власника Твитер платформе која је укинула фактчекере који нису дозвољавали независне информације о Ковиду и такође укида се обавештење о дезинформацији уколико неко од корисика изрази своје независно мишљење о пандемији. 

Интересантан је преокрет који се десио на платформи Твитер, чији нови власник Илон Маск је званично изјавио да је Твитер пре него што је постао његово власништво, директно учествовао у крађи Америчких председничких избора 2020. године и избора за амерички Конгрес И Сенат 2022. године.

Илон Маск Твитер
Тим Кук спреман да укине твитер

Одмах затим Европска Унија је објавила да намерава да забрани друштвену мрежу “Твитер”. А рат међу друштвеним мрежама се наставља изјавом извршног директора компаније АПЛ Тим Кука, који је потврдио да је спреман да уклони Твитер апликацију из (App Store-а) Продавнице за апликације, али чека наредбу председника Народне Републике Кине - Ксија, пре него што направи тај потез: 

"Ако он нареди, Твитер ће нестати из App Store-а”.

Кук је истакао да ће популарна апликација ТикТок увек имати платформу у App Store-u.

У Бриселу се наставља борба против дезинформација на мрежи: 

Морамо да пређемо са одбране на напад“, рекао је Џасмин Грин, главни извршни директор Гуглове подружнице Jigsaw на конференцији “Fighting Misinformation Online”. 

Гугл и Јутјуб су такође најавили фонд од 13,2 милиона долара Међународној мрежи за проверу чињеница (International Fact-Checking Network) за покретање новог „Глобалног фонда за проверу чињеница“ - ("Global Fact Check Fund").

Како бисмо боље схватили кривицу медија у пандемији, покушајмо да замислимо како би све било много другачије да је свет медија постављао питања, истраживао, нудио критичку мисао… 

О кривци медија најбоље сведоче речи итлијанске новинарке Мартине Пасторелли која каже:

Покушајмо да замислимо како би било другачије да су медији верно и искрено причали све шта се дешава уместо што су изостављали, искривљавали, манипулисали сваку информацију која би могла да буде претња јединственом наративу.

Поред тога што постоје многе “fake news” постоје и многе “нестале вести”, тј. вести које се не објављују и бивају прећутане као на пример: кућно лечење, незадовољства и манифестације грађана које по правилу нису приказиване и заташкаване су или које су помињане само ако се десио неки и најмањи екцес како би стигматизовали. 

Последња тема која је прошла незапажено и у тишини је тема о нежељеним рекацијама од вакцина. 

Замислите да се новинарство уместо као пудлица понашало као пас чувар институција пред нормативним и конститутивним притисцима којима смо сведочили. 

Да су многи новинари ставили стручњаке испред контрадикција које су се појављивале. 

Да су уместо сумњи постављали питања, уместо што су аплаудирали политичарима, да су им испоставили рачун за њихове изјаве …: 

*Ко се не вакцинише умреће и да је “зелена пропусница” гаранција де се не налазите међу зараженим особама.*

Да су ТВ и новине имале отворени дијалог уместо што су помогли држави да подетиње људе и као што су сви водитељи започињали емисије говорећи да немају ништа против вакцина и да су сами вакцинисани. 

Многе ствари не би могле проћи јер као никад до сад у историји друштво је зависно од медија и може се натерати да поверује у било шта и може се чак креирати паралелна стварност.” 

Од такозване пандемије па до ратних дешавања принцип је исти, мас медији се користе као главно оружје у стварању жељене слике и имплементацији жељеног наратива. То је и разлог због којег су у Украјину позвали стручњака за пропаганду и војног обавештајца Џоела Хардинга. 

Џоел Хардинг је бивши амерички официр Зелених беретки, ветеран војно-обавештајних и контрашпијунажних система, стручњак за стратешку комуникацију, психолошки рат и сајбер ратовање. Провео последњих 35 година радећи на питањима националне безбедности. 

Долази у Кијев 2014. године да би створио украјинско министарство информисања након пуча на Евромајдану; то је оно што ће постати центар пропаганде новог режима. Хардингова филозофија се може сажети у ових неколико стенторијанских фраза:
Фотографије се могу ретуширати, попут видео записа. Очевици су сумњиви. Извештаји нису поуздани. Чак и ако је најпоузданија особа на свету да нешто каже, то се увек може означити као шпекулација, секташтво или да је агент који плаћају Руси... 

Шта ћемо да радимо? 

Искоренити, одбацити, подмитити, преварити, узурпирати или уништити информације. Информација, не треба заборавити, је крајњи циљ сајбер ратовања како би имали директан утицај на процес доношења одлука супротстављених лидера. Када говорим о супротстављеним лидерима, мислим на европске лидере“.

А шта ми да радимо, шта нам је чинити у овом хаотичном и информацијама бомбардованом времену и простору? 

Највећи проблем са којим се човечанство суочава није елита. Није то ни културни рат или чак тиранија. 

Наш највећи проблем је наша нелогичност. Неприхватање себе! 

Зато је наше СОПСТВЕНО ослобођење наша највећа потреба и наш највећи задатак и први корак у изласку из Матриxа. Ако сте „онај“ који не познаје себе, онда сте у тами програмирања. 

Бити бунтовник не значи бити против других или против друштва; значи: никад не издати себе! 

Када сви будемо уморни од најозбиљнијег сукоба, мржње према себи, тада и само тада ће наша енергија бити утрошена на заштиту Живота, а не више на његово одузимање. 

Мој унутрашњи мир је једини дар за који имам моћ да понудим свету!

Leave a Reply

Your email address will not be published.